АНЕМІЯ: ЯК СПРЯМУВАТИ ДІАГНОСТИКУ ТА ВИЯВИТИ ЗВОРОТНІ ПРИЧИНИ

S. Kirk Payne, Munsey S. Wheby
Anemia: How to Streamline the Diagnosis, Identify Reversible Causes.
Consultant, 1995: 1685-1692.

Короткий зміст

Якщо недостатньо анамнезу, фізикального обстеження та периферичного мазка крові для встановлення діагнозу анемії, то оцініть розміри еритроцитів. Найчастішою причиною мікроцитарної анемії є дефіцит заліза. «Золотим стандартом» оцінки запасів заліза в організмі є аспірація кісткового мозку, проте визначення рівня феритину в сироватці є точною неінвазивною альтернативою. Рівень вітаміну В12 і фолієвої кислоти в сироватці разом з абсолютною кількістю ретикулоцитів можуть допомогти встановити причину макроцитарної анемії; зловживання алкоголем є частою причиною. Підрахунок абсолютної кількості ретикулоцитІв допомагає також у визначенні причини нормоцитарної анемії; причиною може бути гемоліз, дефіцит заліза, ниркові, запальні та злоякісні захворювання. При всіх анеміях призначайте лікування, спрямоване на усунення причини.

Анемію досить часто випадково виявляють в амбулаторних пацієнтів, коли їм рутинно виконують загальний аналіз крові. Це може бути проявом як втрати еритроцитів при кровотечі, так і руйнування їх при гемолізі, недостатнього продукування цих клітин внаслідок порушеної функції кісткового мозку або дефіциту зовнішніх факторів кровотворення. Ретельна оцінка кожного пацієнта допоможе Ідентифікувати, а також вплинути на наявні причини.

У цій статті ми розглянемо диференціальну діагностику найпоширеніших анемій, стратегію амбулаторного обстеження, а також подамо наші рекомендації з лікування.

Огляд проблеми

Діагноз анемії, як звичайно, прерогатива лабораторії. Однак ретельне збирання анамнезу, уважне клінічне обстеження можуть спростити діагностичний пошук, тим самим зменшивши число необхідних лабораторних досліджень і загальну вартість обстеження.

Неспецифічними симптомами анемії є: кволість, втомлюваність, блідість, тахікардія, запаморочення та болі голови. У таблицях 1 та 2 наведені найважливіші анамнестичні та клінічні особливості найпоширеніших анемій. Іноді уважний аналіз мазка периферичної крові може вказати на специфічний характер анемії (рис. 1).

img 1

Якщо дані, отримані з анамнезу, клінічного огляду, загального аналізу крові з формулою, а також мазка периферичної крові є недостатніми для встановлення діаґнозу, ми рекомендуємо системний підхід до діагностики, спираючись на розмір еритроцитів та кількість ретикулоцитів. Така тактика одночасно підвищує ефективність і знижує вартість обстеження.

Використовуючи показник середнього об'єму еритроцита (mean corpuscular volume -- MCV), ми класифікуємо анемії так: