Геометрія в характері

Геометричні схильності людини можуть багато сказати про її характер. Американка Сьюзен Деллінгер розробила методику, що дозволяє визначити характер людини й заздалегідь прогнозувати її поведінку в багатьох життєвих ситуаціях.

Психологи й кадровики при доборі на роботу нових співробітників часто використовують психогеометричний тест Деллінгер. Так вони визначають, що за людина цей претендент на вакантне місце, чого від нього очікувати надалі, та й узагалі, чи варто відкривати двері рідного колективу перед цією особою. Адже не секрет, що будь-яка команда повинна бути дібрана за принципом психологічної сумісності.

А що вже казати про те, як важливо із самого початку знати людину, з ким ти плануєш створювати сім’ю. Отже, якщо серед претендентів на посаду Головного Чоловіка або Головної Дружини спостерігається постійна плинність кадрів, звільнення іде за звільненням, а розчарування за розчаруванням, може, варто застосувати науковий підхід?

Подивіться на п’ять фігур (квадрат, трикутник, прямокутник, коло, зиґзаґ). Виберіть із них ту, про яку Ви можете сказати: “Це — Я”! Яка фігура подобається Вам найбільше? Постарайтеся буквально відчути свою форму.

img 1

Отже, Ви обрали фігуру; це означає, що Ви обрали себе. Читайте далі.

Квадрат: “Усе йде за планом”

img 1

“Режим харчування порушувати не можна!” Цей девіз Пончика Квадрат із задоволенням переробив би на свій лад, прибравши з нього слово “харчування”.

Режим порушувати не можна! Ніде. Ніколи. За жодних обставин. Будь-який — режим роботи, відпочинку, сну й життя в цілому. Це одне з головних переконань Квадратів, за допомогою якого вони роблять свій світ передбачуваним.

Ці консерватори завжди дотримуються раз і назавжди заведених традицій і суворих правил. Чітко розплановане життя без несподіванок і сюрпризів — ось їхній ідеал. Тому такі стихійні лиха, як незвані гості, непередбачувані справи чи інші події, можуть цілком вибити їх із колії.

Терплячі й завзяті, ґрунтовні й акуратні — це все також про них, найбільш організованих представниках геометричного сімейства.

У колективі це справжні “робочі конячки” — старанні і виконавчі, на яких завжди можна покластися. Стіни їхнього кабінету суцільно обвішані почесними грамотами за бездоганну службу, на робочому столі — ідеальний порядок, а на чільному місці — інструкція з техніки безпеки — приблизно так виглядає робочий кабінет Квадрата.

Вони рідко спокушаються на легку інтрижку або службовий роман. Це чудові сім’янини й вірні чоловіки, що вибирають супутницю життя повільно, але — раз і назавжди. При цьому навіть дуже сильно закоханий у свою обраницю Квадрат уникає багато говорити про свої почуття й проявляти “телячі ніжності”, воліючи доводити любов ділом.

Дозвілля Квадрат любить проводити вдома, за тихими сімейними посиденьками з чаєм, або із захопленням займається улюбленим хобі: випилює, лагодить старовинні годинники, збирає моделі аеропланів або формує каталог книг домашньої бібліотеки. Гучні вечірки — справжнє випробування для цього прихильника домашнього затишку. До перспективи знайомства з новими людьми й вести з ними світські розмови він ставиться з неприхованою відразою.

Розмірено й неквапливо ідуть Квадрати по життю, умудряючись при цьому всюди встигати вчасно.

Трикутник: “Мета виправдовує засоби!”

img 1

Трикутники сидять у президіях, промовляють із трибун, очолюють усілякі фонди і громадські організації. Серед них можна знайти спортсменів, бізнесменів, політиків, директорів, начальників і керівників усіх мастей. Це природжені лідери, сильні особистості, які ставлять перед собою чітку мету та, як звичайно, її досягають.

Трикутник як ніхто інший уміє себе подати. “Головне, щоб костюмчик сидів”, — це про нього. Завжди одягнений ретельно, дорого, якісно й елегантно, він від мештів до капелюха є символом упевненого становища в суспільстві, символом влади й успіху. Навіть якщо справи йдуть погано, справжній Трикутник завжди поводиться як тріумфатор, що не знає невдач, — він уміє напустити туману і справити враження, та ще й яке! Пронизливий погляд, атлетична статура, упевнене рукостискання, виразний голос мало кого можуть залишити байдужим. А як він говорить!

Головною справою його життя завжди є кар’єра. Іноді Трикутники йдуть до професійних висот по головах інших людей. Для них мета найчастіше виправдовує будь-які засоби. А любов, як кажуть, наостанок.

Навіть хобі Трикутник вибирає відповідне своєму енергійному характеру — ретельно перебирати старі марки, займатися різьбленням по дереву або лежати із книжкою на дивані — не для нього. А от підкорити на дозвіллі гірську вершину, стати переможцем якогось запливу або забігу, у найгіршому разі виграти в карти — цілком підходяща розвага для схильного до ризику й налаштованого на перемогу Трикутника.

Він так намагається завжди бути на висоті й так боїться видатися слабким, що навіть у найважчих життєвих ситуаціях не любить звертатися по допомогу й підтримку до інших людей. Найбільше на світі гордий Трикутник не любить, коли його жаліють.

Прямокутник: “Хто я? Де я? Навіщо я?”

img 1

Як витязь на розпутті, цей представник династії багатогранників стоїть і думає, куди б піти. Прямокутник — це тимчасова форма особистості, яку можуть періодично приймати інші чотири фігури. Тобто “прямокутний” настрій може бути і в Квадрата, і в Трикутника, і в інших, якщо в їхньому житті настали непрості часи.

Цей тип мінливий, як весняний вітерець. Сьогодні він може бути запеклим курцем, що палить сигарету одну за одною, а завтра — непримиренним борцем із цією шкідливою звичкою. Увечері він — темпераментний танцюрист фламенко, а вранці — активний учасник руху на захист морських котиків в Антарктиді... Що буде післязавтра, важко навіть припустити.

Прямокутники відрізняються непередбачуваністю й можуть навіть протягом одного дня проявити себе з різних, іноді протилежних сторін. Основний психічний стан Прямокутника — замішання. Він чекає й шукає змін.

Прямокутники постійно експериментують із власним іміджем і змінюють стиль: наколоти брови, постригтися “під хлопчика”, змінити класичний стиль одягу на цирковий — цілком у дусі непостійного Прямокутника.

Він шукає свій власний шлях, йому як нікому іншому необхідні розуміння й підтримка близьких. Він обов’язково знайде себе, адже “прямокутність” — це всього лише стан душі, що рано або пізно мине.

Коло: “Хлопці, живімо дружно!”

img 1

Це гасло Леопольда, найдобрішого з котів, можна справді назвати життєвим девізом Кола — найбільш доброзичливої з усіх фігур. Важко уявити, як уживались би між собою інші члени геометричного сімейства, якби не миротворець — Сонячне Коло.

Для нього, відкритого й прагнучого гармонії, немає нічого гіршого, ніж конфліктувати. Він щасливий, коли люди у злагоді одне з одним. А якщо конфлікти в його житті все-таки виникають, то Коло часто поступається першим.

На відміну від егоцентриста-трикутника, що завжди ставить свої інтереси на перше місце, Коло зорієнтоване на допомогу людям.

Гостиннішого господаря, ніж Коло, не знайти: у його трохи захаращеній, але такій затишній квартирі завжди раді гостям. Люди тягнуться до цього природженого психолога, здатного переживати чужі радість і біль, як власні. Якщо десь комусь: людині, тварині або рідній країні — необхідна допомога, саме Коло першим прийде на допомогу.

Коло одягається просто і зручно, скромно й без надмірностей. І тільки одну прикрасу він ніколи не забуде надягти: обручку — символ любові і прихильності до коханої людини.

Зиґзаґ: “Еврика!”

img 1

Архімед відкрив свій закон, сидячи у ванній. Не в змозі стримати свою радість, він з криком “Еврика!” голим побіг по вулицях Сиракуз. Так міг зробити лише справжній Зиґзаґ. Стрімкий і вічно захоплений своїми ідеями, летить він по життю, не помічаючи нікого на своєму шляху.

З ним не скучно! Це найбільш захоплена, збудлива й по-своєму унікальна фігура. Справжня людина-феєрверк.

Як звичайно, Зиґзаґи — це люди мистецтва: художники, письменники, модельєри, екстрасенси.

Часто Зиґзаґ не надає значення зовнішньому вигляду: зім’яті штани, відірвані ґудзики, розпатлана шевелюра — він живе у своєму ідеальному світі ідей, і реальність його мало хвилює.

Але трапляються й такі, хто активно стежить за модою. Щоправда, убрання такого Зиґзаґа більше подібне на одяг інопланетянина або маскарадні костюми, ніж на людський одяг.

Зиґзаґи безпосередні, як діти: з ким би не спілкувалися — кажуть правду в очі, не замислюючись про наслідки. Експресивному й волелюбному Зиґзаґу непросто прижитися в якому-небудь колективі. До режиму й дисципліни він ставиться вкрай негативно, а своє робоче місце дуже швидко перетворює на хаос. Зате якщо характер роботи відповідає його особистості, то Зиґзаґу немає рівних.

Для цієї “бунтівливої дитини” немає нічого гіршого, як буденність, передбачуваність і сумніви (свої і чужі) у його унікальності. Тому якщо хочете бути з ним, любіть його, захоплюйтеся, підтримуйте його, але... не чекайте від нього подяки. А хто сказав, що бути поруч із генієм легко?

Висновки

І все ж таки, немає “чистих” фігур. У кожному із нас можуть уживатися дві, а то й три фігури одночасно. Але завжди одна переважає. Іноді залежно від оточення чи обставин “фігура-лідер” змінюється.

Геометрія характеру допоможе Вам зрозуміти себе та інших. І це полегшить Ваше життя та дозволить прогнозувати поведінку Ваших супутників у різних ситуаціях.

Підготував Федір Юрочко