НА ЗАКІНЧЕННЯ НОМЕРА

Учимося критикувати об’єктивно

У багатьох виданнях, статтях рекомендують "критикувати об’єктивно". Що це за об’єктивна критика і як навчитися критикувати таким чином? Загалом це не так складно і багато хто з нас знає, що таке об’єктивна критика. Однак знати й уміти — різні речі, тому ще раз поміркуймо, що таке об’єктивна критика і як можна навчитися мистецтва критикувати об’єктивно.

Отже, якщо хочете довідатися, що таке критика суб’єктивна — зайдіть на будь-який форум у мережі і загляньте в найбільш обговорювану гілку. Гадаю, відразу все стане зрозумілим. Ну а поки що проаналізуймо, що нам радять психологи щодо об’єктивної критики.

Не переходьте на особистості

Гірший вид критики — коли замість логічно побудованого пояснення, чому ви вважаєте те або те неправильним, починається обливання брудом. "Так ти ж гуманітарій, про що з тобою розмовляти?" або: "Ти говорити не вмієш, піди буквар почитай!" — це навіть не критика, хоча подібними фразами ми дуже любимо розкидатися (звісно, такі фрази — це лише кілька прикладів з їх незліченної кількості). У жодному разі в дискусії з опонентом, якого ви хочете справді переконати його в чомусь, не переходьте на особистості. Предметна суперечка і критика тому й предметні, що стосуються винятково предмета розмови. В іншому разі нічого доброго не буде.

Вживайте відповідну лексику

Ні, це не поради щодо лайки, гадаю, це зрозуміло. Просто якщо ви обговорюєте з опонентом якусь тему, треба вживати й відповідну лексику, що дозволяє проявити свій професіоналізм. Крім того, намагайтеся використовувати фрази типу "мені здається, що..." або "я можу, звичайно, помилятися, але..." Не варто починати дискусію зі слів "ти не правий, і я зараз це доведу".

Ще Дейл Карнегі стверджував, що слова "ти не маєш рації" нікого ніколи переконати не можуть, і навіть якщо ви врешті-решт доведете власну правоту, опонент ставитиметься до вас не дуже добре. "Ти не правий...", "ти/ви помиляєтеся, зараз я доведу це" — ось фрази, які варто виключити з розмови, якщо ви маєте намір когось критикувати, і критикувати конструктивно.

Наведіть факти

Так, слова — це добре, але суперечку можна відразу закінчити, якщо ви наведете достатню для доказу своєї точки зору кількість фактів. Адже саме вони, факти, здатні сказати набагато більше, ніж звичайні фрази, наведені вище. Фактами можна пробити в захисті опонента достатній пролом, що вже змусить супротивника сумніватися у своїй правоті. Якщо ви вважаєте, що ви праві, але не можете цього довести, то чому ваш опонент повинен вважати інакше?

Тримайте емоції під контролем

Іноді трапляється так, що супротивник усе-таки не піддається вашим зусиллям переконати його/її в чомусь і продовжує сперечатися. Не варто відразу зриватися, адже можна наговорити такого, про що потім пошкодуєте. Краще тримайте емоції під контролем, обмірковуючи наступний крок, продовження словесної баталії, а це вже точно повинно переконати вашого опонента у вашій же точці зору.

Зробіть критику позитивною

Якщо ви критикуєте, наприклад, чиюсь роботу, не варто говорити щось на кшталт: "Це жахливо, а це ще гірше". Ні, варто сказати: "Над цим потрібно ще попрацювати, доробити те-то й те-то, а це я б порадив зовсім прибрати, тому що..." Така критика ніяк не може скривдити вашого опонента. Адже це справді позитивна, конструктивна критика, ви висловлюєте свою думку, не говорячи: "Ти взагалі ні на що не здатний, це жахлива робота". Природно, з такими висловлюваннями ніхто не погодиться.

Будьте емпатом

Емпатія — це здатність співпереживати. Намагайтеся поставити себе на місце опонента й уявіть, що він/вона може відчувати під час суперечки (вашої критики). Такий крок дозволяє побудувати свою критику так, щоб не зачепити самолюбство й інші почуття опонента.

Дайте час для відповіді

Не варто говорити безперервно, спробуйте висловлювати свою думку, викладати факти "порціями", даючи людині час усе обміркувати. Це дозволить йому/їй зберегти обличчя, а вам — здобувати повагу іншої людини й оточення.

Підготував Федір Юрочко
на основі матеріалів сайта www.xage.ru