НА ЗАКІНЧЕННЯ НОМЕРА

Сонячна безпека1

Скорочений виклад

Postgraduate Medicine, May 2002, Vol 111, No 5

Усі ми знаємо, що сонячні промені шкідливі. Надмірна експозиція на ультрафіолетове (УФ) опромінення (у вигляді УФ типу А та УФ типу В) може стати причиною болючих сонячних опіків, передчасних зморщок, алергічних реакцій шкіри та раку шкіри. УФ промені навіть можуть бути причиною пошкодження очей та робити організм більш сприйнятливим до інфекцій та різних захворювань.

Захист вашої шкіри є важливою частиною здорового способу життя, але який найліпший спосіб захистити шкіру? Нижче наводимо інформацію, в якій висвітлено, як забезпечити т. зв. сонячну безпеку.

Сонцезахисні креми та SPF

Сонцезахисні креми відіграють величезну роль у зменшенні шкідливого впливу сонця на шкіру. Щоб допомогти споживачам вирішити, який сонцезахисний крем найліпший, ці продукти класифікують згідно з їхніми сонцезахисними факторами (sun protection factor, SPF). Шкала SPF відображає здатність продукту захищати від УФ променів або блокувати їх дію, а отже, запобігати сонячним опікам незахищеної шкіри. Наприклад, якщо сонцезахисний крем з SPF 8 застосовують особи зі світлим типом шкіри, у яких шкіра звичайно червоніє після 10 хвилин перебування на сонці, то це допоможе таким особам перебувати на сонці у 8 разів довше, щоб засмагнути, тобто 1 годину 20 хвилин (80 хвилин).

Сонцезахисні креми необхідно застосовувати щоразу, коли ви перебуваєте на сонці довше як 20 хвилин, але не тільки у теплі та сонячні дні. Сонячне світло інтенсивно відбивається від таких поверхонь, як сніг, вода та світлий пісок. Навіть якщо небо повністю затягнуте хмарами, то до 80% УФ променів проходить через хмари.

Нижче наведено деякі поради щодо правильного користування сонцезахисними кремами:

  • Нанесіть сонцезахисний крем на суху шкіру за 15–20 хвилин перед виходом з дому
  • Особливу увагу приділіть обличчю, рукам, передпліччям та ногам
  • Змащуйте шкіру ретельно. Пропущення маленьких ділянок може призвести до появи плямистих сонячних опіків
  • Повторно наносьте сонцезахисний крем кожні 2 години, після плавання або після надмірного пітніння, навіть якщо сонцезахисний крем є водовідштовхуючим. (Більшість водовідштовхуючих кремів втрачають ефективність після 80 хвилин перебування у воді, вони також усуваються після витирання шкіри рушником)
  • Періодично перевіряйте термін придатності сонцезахисного крему. Як звичайно, цей термін становить 3 роки. Однак експозиція на високі температури може скоротити термін придатності цих продуктів
  • Не забувайте про губи. Завжди використовуйте бальзам для губ, який містить сонцезахисний компонент, переважно з SPF 15 або вище.

Що одягати?

Сонцезахисні креми не можуть бути вашим єдиним захистом. Одяг також забезпечує захист від сонця. Якщо тільки можливо, то в сонячну погоду носіть вільні сорочки з довгими рукавами та довгі штани, зроблені зі щільної фабричної тканини. Деякі матеріали, такі як невибілена бавовна чи шовк, є добрим вибором, оскільки вони ефективно абсорбують або відбивають УФ промені. Темніші тканини можуть захищати ліпше, ніж світліші тканини. Уникайте таких матеріалів, як поліестеровий креп та вибілена бавовна, які можуть бути більш проникними для УФ променів, ніж інші тканини. Мало того, зверніть увагу, що підвищена вологість погіршує захисні властивості тканин. Більшість одягу втрачає свій сонцезахисний потенціал при збільшенні вологості.

Останніми роками розроблено одяг з посиленими УФ-захисними властивостями для захисту людей, які мають особливо чутливу шкіру або рак шкіри. Високотехнологічний одяг виготовлений зі складників, які можуть абсорбувати УФ світло та забезпечити захист з SPF 30 і більше.

Для безпеки вашої голови та обличчя носіть на голові захисний капелюх. Для ліпших результатів обирайте капелюх з широкими крисами, які закривають обличчя, вуха та задні ділянки шиї.

І не забувайте одягати сонцезахисні окуляри, коли виходите на вулицю. Вони зменшують ризик виникнення катаракти та захищають шкіру навколо очей. Найефективніші окуляри блокують 99–100% усіх УФ променів. Напівсферичні панорамні сонцезахисні окуляри можна вважати ідеальними, оскільки вони закривають шлях світлу від потрапляння в очі збоку.

Інші сонцезахисні поради

Ось кілька додаткових порад щодо безпечного перебування на сонці:

  • Уникайте перебування на сонці між 10 та 16 годинами, коли сонячні промені найсильніші. За будь-якої можливості плануйте перебування надворі до цього періоду або після нього
  • Запам’ятайте, що будь-який не захищений від сонця час перебування може посилити довготривале ушкодження сонцем. Перед прогулянкою з собакою, виходом надвір або пікніком на сонці знайдіть час для забезпечення захисту шкіри
  • Практикуйте “правило тіні”: тримайте голову в затінку, коли ваша тінь коротша від вашого зросту.

Розуміння УФ індексу

Ультрафіолетовий (УФ) індекс, який оповіщає щоденно Національний центр погоди, прогнозує експозицію на УФ промені на наступний день (у шкалі від 0 до +10) та вказує, скільки захисних заходів необхідно вжити, щоб перебувати надворі. Небезпечні рівні враховані для осіб з ІІ типом шкіри (див. окремий ліхтарик)

Наприклад, індекс від 0 до 2 відображає мінімальну можливість надмірної екс­по­зи­ції на УФ промені, а показник +10 становить дуже високий ризик. Особливої уваги, наприклад, уникання надмірної експозиції на сонячне світло, потребує ситуація, коли УФ індекс прогнозують на помірному рівні (5–6) або вище.

Який у Вас тип шкіри?

Тип шкіри вказує на допустиму інтенсивність сонячного світла та кількість часу, при якому шкіра може обпектися на сонці. Американська FDA (Food and Drug Administration) та Американська академія дерматології класифікує шкіру від І до VІ типу.

Тип І:   завжди легко обпікається, ніколи не засмагає; така шкіра надзвичайно чутлива до сонця (наприклад, особи з червоною шкірою голови, особи з веснянками, особи ірландського, шотландського або валлійського походження).

Тип ІІ:   завжди легко обпікається, засмагає мінімально; шкіра дуже чутлива до сонця (наприклад, особи зі світлим типом шкіри, світлим волоссям або блакитноокі кавказці).

Тип ІІІ:  іноді обпікається, засмагає поступово до світло-коричневого кольору; шкіра чутлива до сонця (“середній” тип шкіри).

Тип ІV: рідко обпікається, засмагає добре; шкіра нечутлива до сонця (наприклад, деякі іспанці та афроамериканці).

Тип V:   ніколи не обпікається, шкіра глибоко пігментована та нечутлива до сонця (наприклад, афро­американці).

Проте незалежно від типу шкіри упродовж року необхідно застосовувати сонцезахисні креми з SPF 15 або вище.

Скорочений виклад Федора Юрочка

  • 1У кінці оригінальної статті вказано: “Ця інформація не може бути замінником медичного лікування”.