VADEMECUM

Інформація для пацієнта з гострим середнім отитом

А. Л. Косаковський, Ф. Б. Юрочко

У своїй роботі лікар під час розмови з пацієнтом повинен знаходити слова, якими можна легко пояснити навіть найскладнішу хворобу. Пацієнт, який розуміє свою хворобу, методи її діагностики та лікування, більш імовірно дотримуватиметься рекомендацій і досягне результату, бажаного для себе і лікаря — одужання.

Наступну інформацію про гострий середній отит лікар може використати в розмові з пацієнтом для роз’яснення суті хвороби, методів її діагностики і лікування, а також для інформування про небезпечні симптоми ускладнень отиту.

Загальна інформація

Гострий середній отит належить до найчастіших бактеріальних хвороб дитячого віку. Немало випадків отиту може минути без лікування антибіотиками. Наявні методи діагностики та лікування здатні допомогти таким пацієнтам. В певних випадках призначають антибіотики. Ускладнення трапляються рідко, до них належать випадки переходу запального процесу на структури вискової кістки чи в порожнину черепа.

Які анатомічні ділянки має вухо?

Вухо розміщене у висковій кістці. Анатомічно вухо поділяють на три ділянки — зовнішнє, середнє та внутрішнє вухо. До зовнішнього вуха належать вушна раковина та зовнішній слуховий хід. До середнього вуха належать барабанна порожнина, слухова труба та клітини соскоподібного відростка. Межею між зовнішнім і середнім вухом є барабанна перетинка. До внутрішнього вуха належать система півколових каналів (належать до органа рівноваги), слимак (належить до органа слуху).

Що таке отит?

Отит — запалення вуха. За анатомічною локалізацією розрізняють зовнішній отит (запалення зовнішнього вуха), середній отит (запалення середнього вуха, передусім барабанної порожнини). Запалення внутрішнього вуха може бути в півколових каналах (лабіринтит) чи в слимаку (кохлеїт).

В дітей найчастіше трапляється середній отит. При тривалості запалення до 3 тижнів середній отит вважають гострим.

Причини гострого середнього отиту

Причиною середнього отиту є інфекція (вірусна, бактеріальна чи вірусно-бактеріальна). У більшості випадків інфекція потрапляє в барабанну порожнину через слухову трубу, набагато рідше внаслідок травми (наприклад, розриву барабанної перетинки) чи гематогенно (через кров).

Які фактори ризику розвитку гострого середнього отиту?

Фактори ризику гострого середнього отиту такі: вік пацієнта до 2 років, відсутність грудного вигодовування, перебування в дитячих колективах протягом дня (зокрема, в дитсадках), тривалий вплив тютюнового диму (пасивне куріння), чоловіча стать, зригування в немовлят, холодна пора року (осінь і зима), раніше перенесений середній отит, супутня патологія (наприклад, алергічний риніт, синдром Дауна, розщелина піднебіння).

Які симптоми гострого середнього отиту?

Найчастішими специфічними симптомами є біль вуха, зниження слуху, гноєтеча з вуха. Також трапляються загальні симптоми — підвищена температура тіла, слабість, млявість, неспокійний сон, безсоння, знижений апетит, дратівливість, плач.

Діагностика гострого середнього отиту

Лікар може діагностувати гострий середній отит на підставі наявних у вас скарг та виявлення характерних ознак під час огляду. Для діагностики лікар повинен виконати отоскопію (огляд вуха з обов’язковим оглядом слухового ходу та барабанної перетинки), також він оглядає порожнину носа, рота та глотки. Іноді є потреба виконати додаткове обстеження (аналіз крові, обстеження слуху, тимпанометрію). При підозрі на ускладнення лікар скеровує на комп’ютерну томографію чи магнітно-резонансну томографію.

Чи потрібні антибактеріальні лікарські засоби для лікування гострого середнього отиту?

Гострий середній отит може минути самостійно, без призначення антибіотиків. У певних випадках лікар може обрати тактику уважного спостереження, яка полягає у призначенні симптоматичного лікування (знеболення та краплі у вухо). В інших випадках лікар призначає антибіотик і симптоматичне лікування. При супутньому риносинуситі лікар також може призначити відповідне лікування.

Яке симптоматичне лікування гострого середнього отиту?

Деякі види лікування можуть полегшити ваш стан. До них належать:

  • болезаспокійливі засоби, такі як парацетамол або ібупрофен; вони, як правило, полегшують біль, а також можуть нормалізувати підвищену температуру тіла;
  • краплі у вухо — зменшують біль, запалення, зменшують гноєтечу.

Для забезпечення ефекту і безпеки фармакотерапії треба дотримуватися рекомендацій із застосування лікарських засобів, призначених лікарем, та інструкції для медичного застосування препаратів. До завершення курсу лікування слід зберігати упаковку лікарського засобу, на якій зазначено назву, форму випуску, дозу, серію, дату випуску, термін придатності, назву виробника лікарського засобу.

Які небезпечні симптоми потребують невідкладної консультації лікаря?

Увага! Обов’язково звертайтеся до свого лікаря у випадку, якщо ваш стан не поліпшується (або погіршується) впродовж 2–3 діб від початку захворювання/лікування.

Симптоми, про наявність яких потрібно невідкладно повідомити вашого лікаря, такі:

  • сильний біль вуха;
  • набряк коло вуха;
  • нудота, блювання;
  • сильний біль голови;
  • запаморочення, порушення рівноваги;
  • асиметрія обличчя.

Ви також повинні звернутися до лікаря, якщо маєте повторні випадки середнього отиту, оскільки це може бути ознакою прихованих проблем.

Які ускладнення гострого середнього отиту?

Ускладнення гострого середнього отиту трапляються дуже рідко, але вони серйозні і можуть загрожувати життю. Запалення може поширитися в межах вискової кістки — може виникнути запалення соскоподібного відростка (мастоїдит), ураження лицевого нерва (з’являється асиметрія обличчя), гнійне запалення лабіринту внутрішнього вуха (лабіринтит). Запалення також може перейти в порожнину черепа і тоді може виникнути менінгіт чи абсцес мозку. Надзвичайно рідко отит є причиною сепсису.

Попередження. Ця інформація має лише ознайомлювальний характер, вона не замінює спілкування з лікарем і її не слід використовувати для діагностики чи лікування хвороби. Щодо діагностики та лікування захворювання консультуйтеся з вашим лікарем.

Література

  1. Косаковський А. Л., Юрочко Ф. Б. Середній отит: Міні-атлас.— Київ; Львів, 2016. — 49 с.
  2. Косаковський А., Юрочко Ф. Уніфікований клінічний протокол надання медичної допомоги дітям з гострим середнім отитом: Проект В. “Отоларингологічна допомога дітям 0–17 років включно, що перебувають під наглядом у закладах охорони здоров’я сфери управління МОЗ України”.— Київ, 2015.— С. 37–46.
  3. Юрочко Ф. Місцеве лікування при середньому отиті: долаючи біль // Новости медицины и фармации.— 2015.— №13 (548).— С. 8–9.
  4. Косаковський А. Л., Юрочко Ф. Б. Сучасна тактика при гострому середньому отиті в дітей // Современная педиатрия.— 2013.— №1 (49).— С. 55–59.
  5. Мєжвінський Ю., Фішман Е., Юрочко Ф. Середні отити в дітей.— Львів: Видавництво МС, 2012, 95 с.
  6. Косаковский А. Л., Юрочко Ф. Б. Острый средний отит у детей — предложения относительно усовершенствования современного протокола диагностики и лечения // Детская оториноларингология.— 2012.— №2.— С. 15–17.