НА ЗАКІНЧЕННЯ НОМЕРА

Косметичне омолоджуюче лікування1

Скорочений виклад

Postgraduate Medicine, Vol 114, No 1, July 2003


1У кінці оригінальної статті вказано: “Ця інформація не може бути замінником медичного лікування”.


З плином життя шкіра пошкоджується сонячними променями та підлягає нормальним процесам старіння. Деякі люди особливо тяжко сприймають зморшки та плями. Такі особи можуть вдатися до деяких косметичних омолоджуючих процедур, які нині пропонують на ринку для того, щоб люди виглядали молодшими. Різноманітні хімічні процедури та методи лікування нині доступні для зняття ознак старіння обличчя, шиї, рук та долонь.

Креми та лосьйони. Продукти з гідрохіноном, відбілюючим компонентом, можуть знебарвити плями або інші дефекти шкіри. Деякі гідрохінонові продукти також містять вітаміни, трави або інші хімічні компоненти, проте важко з’ясувати, чи додаткові інгредієнти роблять продукт ефективнішим.

Продукти, що містять альфа-гідроксилові кислоти, саліцилову кислоту, аскорбінову кислоту (вітамін С), альфа-токоферол (вітамін Е) чи мідь, можуть поліпшити текстуру шкіри, проте така їх дія поки що не доведена. Ретиноєва кислота, яку нині інтенсивно досліджують, спричиняє помірне поліпшення текстури шкіри. Проте її похідні, такі як ретинол чи ретинальдегід, імовірно, дають такі ж результати. Фактично виробники продуктів ретиноїдного лікування (третиноїновий пом’якшуючий крем та тазоретановий крем (Avage, Tazorac) повинні чітко формулювати на упакуванні цих медикаментів, що вони “не усувають зморшки і не запобігають їм, не відновлюють шкіру, ушкоджену сонцем, не зменшують вікові зміни і не роблять шкіру молодшою”.

Креми з такими інгредієнтами, як коїкова кислота, лаванда, оливкове листя, толокнянка, чебрець, убіхінон (колись називали коензим Q) або перцева м’ята, зареєстровані як такі, що поліпшують вигляд шкіри обличчя. Проте ці твердження необґрунтовані.

Мікродермабразія. Під час цієї процедури використовуються крихітні кристали для полірування поверхні шкіри. Спеціальні інструменти з великою силою викидають кристали на шкіру і майже одночасно відсмоктують їх та злущені змертвілі клітини шкіри. Мікродермабразія є швидким та відносно недорогим методом поліпшення текстури шкіри та зменшення зморшок. Проте ця процедура болюча, як звичайно, викликає легке почервоніння і дозволяє пацієнту майже одразу ж виходити на роботу. Як звичайно, необхідні багаторазові процедури.

Хімічний пілінг. Процедура полягає в нанесенні легких кислот, таких як гліколева, саліцилова або молочна, на шкіру. Кислоти всмоктуються в шкіру, пізніше їх витирають. Результати відрізняються залежно від типу та сили кислоти. Після типового поверхневого пілінгу виникає легка реакція, подібна на сонячний опік, і шкіра очищається протягом кількох днів. Для підтримання доброго результату необхідне регулярне лікування. Пілінг будь-якого типу, при якому шкіра не червоніє чи не запалюється, загалом не має доброго ефекту.

Ботулотоксин. Ботулотоксин типу А (Botox Cosmetics) та короткодіючий ботулотоксин типу Б (Myobloc) роблять деякі зморшки та поглиблені лінії менш видимими. Токсин вводиться шляхом ін’єкції в м’язи чола та між бровами, а також у шкіру зовнішніх кутиків очей (“вороняча лапка”). Таке лікування забезпечує виражене поліпшення через декілька днів, ефект триває протягом 3–4 місяців.

Дермальні наповнювачі. Ін’єкційний коров’ячий колаген (Zyderm, Zyplast) може допомогти “наповнити” зморшки та складки. Один курс ін’єкцій триває приблизно 3–4 місяці. Загалом вважають, що тривалодіючі препарати повинні містити коров’ячий колаген у комбінації з крихітними кульками поліметилметакрилату. Така комбінація має торгову назву Artecoll. Дермальні наповнювачі часто застосовують у комбінації з ботулотоксином.

Інтенсивно-імпульсне світло. Методи, які використовують інтенсивно-імпульсне світло (його часто некоректно називають лазером), можуть допомогти ліквідувати розширені червоні кровоносні судини поверхні шкіри або навіть усунути деякі плями. Загалом необхідно 3–5 сеансів. Почервоніння після процедури, як звичайно, триває менше 24 годин. Таке лікування часто комбінують з ін’єкціями ботулотоксину та мікродермабразією.

Скільки коштує таке лікування?

Вартість лікування різна. Наприклад, немає нічого незвичного у тому, що на лікування ботулотоксином можна витратити 100–200 доларів США або на мікродермабразію 75–250 доларів США.

Чи справді ефективне омолоджуюче лікування?

Результати таких методів лікування можуть бути різні. Переконайтеся, що лікар, який виконує лікування або наглядає за ним, має адекватну освіту та досвід, а також забезпечений відповідними матеріалами та інструментарієм. Найліпша порада щодо омолоджуючих методів: остерігайтеся їх за будь-якої можливості.

Простий старомодний вазелін випробуваний часом і дешевий. Він може давати настільки ж добрі результати, як і більшість дорогих методів лікування.

Ніколи не пізно почати захищати Вашу шкіру

Незалежно від Вашого віку можна дотримуватися багатьох практичних порад,
які допоможуть вашій шкірі виглядати молодше

• Ховайтеся від сонця, особливо між 10 і 15 годинами, коли пошкоджуюча дія сонячних променів найсильніша.

• Використовуйте щоденний зволожуючий лосьйон з фактором захисту від сонця (sun protection factor, SPF) щонайменше 15 одиниць, проте бажано 30 одиниць.

• Якщо Ви маєте провести час на сонці, то використовуйте сонцезахисні креми з SPF як мінімум 30 одиниць та наносьте їх часто.

• При перебуванні на сонці носіть темний одяг, який абсорбує ультрафіолетові сонячні промені ліпше від світлого одягу.

• Не куріть.

• Їжте здорову їжу та пийте багато води.

Скорочений виклад Федора Юрочка