Зміст

Консультант

Патологічні зміни на нігтях — ключ до діагностики системних захворювань

Захворювання періанальної зони. 1. Геморой Геморой відомий з найдавніших часів, його вважають “розплатою” людини за прямоходіння, однак досі навіть серед лікарів часто трапляються хибні уявлення про цю патологію, як і загалом про анатомію та фізіологію аноректальної зони.

Інфекційний мононуклеоз — комплексність поширеного синдрому Розуміння патофізіології та лікування інфекційного мононуклеозу все ще не повне. Суперечливі проблеми, такі як довготривала втома після інфекції ВЕБ, продовжують вивчати у проспективних дослідженнях і повідомляти в сучасній медичній літературі.

Нозокоміальна інфекція в дорослих пацієнтів у палатах інтенсивної терапії Нозокоміальна інфекція може локалізуватись у будь-якій частині тіла, однак найчастіше трапляються інфекції дихальних шляхів, інфікування катетерів для інфузії, інфекції сечовивідних шляхів й інфікування поверхонь ран. У цій статті коротко розглянемо патофізіологію й епідеміологію нозокоміальної інфекції, методи її профілактики і торкнемось майбутніх напрямків наукових досліджень і аналізу.

МЕДИЦИНА, ЯКА БАЗУЄТЬСЯ НА ДОКАЗАХ

Cпоживання вина і ризик судинних захворювань

РАНДОМІЗОВАНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Еналаприл знижує частоту виникнення фібриляції передсердь у пацієнтів з дисфункцією лівого шлуночка. Додатковий аналіз дослідження SOLVD Призначення інгібітору АПФ еналаприлу значно знизило ризик виникнення фібриляції передсердь у пацієнтів з систолічною дисфункцією лівого шлуночка.

Рандомізоване контрольоване дослідження подвійної блокади ренін-ангіотензинової системи в пацієнтів з гіпертензією, мікроальбумінурією та інсуліно-незалежним цукровим діабетом: дослідження CALM (the Candesartan And Lisinopril Microalbuminuria study) Наше дослідження є доказом важливої ролі комбінованої терапії в пацієнтів з діабетом 2 типу і початковою нефропатією, оскільки таке лікування є ефективним щодо зниження АТ, має позитивний вплив на альбумінурію і асоціюється з чудовим профілем безпеки.

Порівняння інтенсивного і помірного зниження ліпідів за допомогою статинів після гострого коронарного синдрому

Інтенсивна терапія статинами — дуже багато змін у профілактиці серцево-судинних захворювань (редакційна стаття)

VADEMECUM

Високодозові лікарські форми пірацетаму в неврологічній практиці

КОРОТКІ ПОВІДОМЛЕННЯ

Ефективність 1-тижневого застосування езомепразолу (Нексіуму), кларитроміцину й амоксициліну в терапії виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, асоційованої з Helicobacter рylori

НА ЗАКІНЧЕННЯ НОМЕРА

Як до австралійських лікарів заграють фармацевтичні компанії

Березень
2004
Том XVI
Число 3