ВООЗ: ВІРУС СВИНЯЧОГО ГРИПУ (H1N1) — НАЙПОШИРЕНІШИЙ ШТАМ У СВІТІ

Maria Cheng, Лондон

Керівник підрозділу грипу у ВООЗ dr. Keiji Fukuda заявив, що вірус свинячого грипу став переважаючим штамом вірусу грипу у світі. У деяких країнах вірус свинячого грипу становить до 70% усіх зразків вірусів, підтверджених у лабораторіях.

Хоча більшість людей одужує від цієї недуги, не потребуючи лікування, медики і надалі спостерігають тяжкі випадки в пацієнтів віком до 65 років. Ці люди, як правило, при епідемії звичайного сезонного грипу не входять до групи ризику. Під час короткого брифінгу для преси доктор Фукуда сказав: «Ми досить стривожені тими патернами розвитку хвороби, які ми бачимо». Він також повідомив, що вірус свинячого грипу досить стійкий і зразки вірусу, отримані в усьому світі, дуже подібні до того вірусу, який було вперше ідентифіковано у квітні цього року.

Стосовно різкого зростання кількості випадків грипу в Україні (є повідомлення, що за кілька останніх днів захворіло на грип понад 25 000 осіб) доктор Фукуда заявив, що вірус грипу в Україні не відрізняється від тих штамів, які виявлено в інших країнах. «Просто ми повинні зрозуміти, що вірус грипу може викликати спалахи захворювання в дуже великої кількості людей. Але патерни розвитку хвороби можуть суттєво відрізнятися між різними країнами».

Нині триває програма широкої вакцинації проти вірусу свинячого грипу в більш ніж 20 країнах і не було повідомлень про рідкісні чи небезпечні побічні ефекти. ВООЗ переконана, що вакцина проти свинячого грипу абсолютно безпечна. Доктор Фукуда також заявив, що спеціалісти ВООЗ були досить здивовані тим фактом, що вакцина починає діяти вже після першої дози (хоча переважно рекомендують вводити дві дози), але ми тішимося цими повідомленнями, оскільки це означає, що вакцини вистачить для більшої кількості людей. Навіть у дітей віком до 10 років одна доза вакцини може бути ефективною. У деяких країнах, включаючи США, дітям рекомендують вводити дві дози вакцини проти свинячого грипу. «Але ліпше ввести одну дозу максимальній кількості дітей, ніж дві дози меншій кількості», – сказав др. Фукуда.

Назад