КЛІНІЧНІ ВИПАДКИ

Клінічна проблема: ЕКГ записано у 37-річного чоловіка, який раніше не хворів і звернувся до лікаря зі скаргами на біль в епігастрії

48

ЕКГ A

Інтерпретація

Синусова аритмія, нормальна ЧСС. Звичайне положення ЕОС (+70°). Маленькі зубці q у нижньо-латеральних відведеннях. У нижніх відведеннях відзначається елевація сегмента ST з вігнутістю. Найімовірніше, така ЕКГ свідчить про феномен ранньої реполяризації, але не можна виключити гострого пошкодження міокарда. Обов’язково треба провести клінічну кореляцію.

Коментар

Ця ЕКГ є прикладом того, що ніколи не можна втрачати пильність і треба бути обережним у висновках. У цього ж пацієнта на наступний день записали ЕКГ в динаміці.

ЕКГ В

Інтерпретація

На цій ЕКГ можна помітити декілька змін у нижніх відведеннях. Виглядає, що зубці Q дещо поглибились, елевація з увігнутістю сегментів ST у цих відведеннях («доброякісний вигляд») замінилась елевацією з випуклістю («недоброякісний вигляд») і тут же починає виникати інверсія зубців Т. Ці зміни на ЕКГ свідчать про гострий нижній інфаркт міокарда.

Коментар

Цей приклад є підтвердженням того, що хоча феномен ранньої реполяризації є дуже поширеним у клінічній практиці, зміни на ЕКГ при ранній реполяризації іноді майже неможливо відрізнити від змін при гострому інфаркті міокарда. Хоча під час прийнятті рішення про госпіталізацію пацієнта з болем у ділянці грудної клітки найважливішим фактором залишається анамнез хвороби і типові скарги, сумнівні знахідки на ЕКГ іноді можуть бути виправданням для короткотермінової госпіталізації (спостереження в динаміці). Коли виникають сумніви, ліпше помилитись у бік обережності (госпіталізація), ніж відправити додому пацієнта, в якого розвивається гострий інфаркт міокарда. У цьому клінічному прикладі пацієнт не був зовсім безсимптомним, він скаржився на біль в епігастрії. Іноді це може бути основною скаргою пацієнтів із гострим нижнім інфарктом (оскільки нижня поверхня серця сидить на верхівці діафрагми).

Підготував Володимир Павлюк