НА ЗАКІНЧЕННЯ НОМЕРА

Заява Українського лікарського товариства (УЛТ) у Львові стосовно останніх подій у львівській медицині

25 років відновленої української державності позначені відвертою стагнацією в охороні здоров’я. Відсутність будь-яких суттєвих реформ, постійне, чимраз більше зменшення витрат на медицину, неефективне скорочення існуючої мережі медзакладів, прогресуюче зубожіння усього населення, у тім і медичних працівників. Це усі наші досягнення. На цьому тлі особливо цинічною виглядає розгорнута останнім часом кампанія шельмування медпрацівників в ЗМІ та “відверте полювання на відьом” правоохоронців, яке не має нічого спільного з дійсним намаганням виправити наявні недоліки. Дивує, що жертвами т.зв. “реформованих” правоохоронців стають насамперед фахівці, відомі своєю глибокою людською порядністю, високим професіоналізмом і патріотизмом. Саме на таких людях всупереч існуючій системі ще тримається українська медицина. Вже не дивує, що силові структури завше використовують примітивні провокації. Очевидно, що відшліфовані ще Берією методи видаються їм вершиною професіоналізму.

Коли ви не розумієте про що йде мова, то річ про гроші. В країні є фатальне недофінансування медичної галузі за принципом “Охрімової свити”, яка до того ж безугавно скорочується, як “шагренева шкіра”. Аби відвернути увагу від браку реформ в охороні здоров’я влада починає займатися імітацією боротьби зі створеними нею ж недоліками. Заручниками і жертвами чого стають невинні люди, як медики, так і пацієнти.

Звичайно, медицина уражена корупцією не менше, ніж все наше суспільство. Але бачимо однобоке “полювання на відьом” в найслабшій ланці нашої держави — охороні здоров’я, тоді як корупційна система поглинає сотні мільйонів бюджетних коштів. Факти точкового переслідування найліпших лікарів-спеціалістів підривають медичну галузь нашої держави і спрямовані не на вирішення проблем корупції в державі, а на відволікання уваги населення фактом переслідування лікарів–“хабарників”. На сьогоднішній день ні для кого не таємницею, що переважна більшість медиків не має жодних шансів вижити на свою жалюгідну зарплатню.

Вимагаємо від уряду вжиття невідкладних заходів щодо кардинального підвищення рівня платні в медичній галузі.

Для забезпечення прозорості в надходженні, обліку та використанні благодійних пожертв в державних і комунальних медичних закладах запровадити прозорі і публічні процедури обліку пожертв через термінали та банки зі звітуванням адміністрацій про використання цих коштів.

З метою привернення уваги до жалюгідного стану медицини в країні пропонуємо проведення найближчим часом попереджувального страйку в медзакладах Львова та області.

Закликаємо владу та ЗМІ до відкритого соціального діалогу щодо реформування охорони здоров’я. Звертаємося до ЗМІ щодо незаангажованого і конструктивного висвітлення проблем, наявних у медичній галузі.

Висловлюємо повну довіру і моральну підтримку останній жертві поліційної провокації — нашому колезі Василю Савчину, високопрофесійному, жертовному лікареві і порядній людині!

Вимагаємо об’єктивного розслідування провокаційних дій працівників МВС, які замість боротьби з розкраданням бюджету, поліпшують мізерні показники своєї “діяльності” шляхом кримінального переслідування представників лікарської спільноти.

Закликаємо медичну громадськість до активної позиції у відстоюванні наших людських і професійних прав.

УЛТ у Львові
Прийнято на засіданні ГУ УЛТ 1 серпня 2016.